Gilla att dela naturligt goda snacks

understreck

Det räcker inte med att producera snacks som smakar bra – de ska vara goda på riktigt. Vi arbetar ständigt med att finjustera och förbättra våra produkter med konsumenten i fokus. Oavsett om det handlar om att få ner salthalten, skapa allergivänligare kryddor eller utveckla helt ny teknik så strävar vi alltid efter att bli godare.

Produktutveckling är något vi ständigt arbetar med – för smaken, miljön och konsumenten. Vi har över åren förbättrat våra produkter på flera sätt som gör att fler kan njuta. Vi har exempelvis ersatt jordnötsolja med en blandning av solros- och svensk rapsolja som ett mer allergivänligt alternativ. Vi har även fått bort vete helt från våra chipskryddor och jobbat bort glutamatet från dipmixen. Att ta ansvar för produkterna och utveckla dem är en självklarhet för oss.

Vi har under många år arbetat med att minska mängden akrylamid i våra produkter, trots att chips endast står för ca 10% av del dagliga intaget*. Vi har utvecklat en egen patenterad teknologi som ger chipsen en unik krispighet och lägre akrylamidhalt. Det gör vi såhär:
– Vi fasar vi ut potatissorter som ger hög akrylamidhalt
– Vi analyserar akrylamidhalten dagligen på våra linjer
– Vi har en agroavdelning som analyserar alla inkommande potatispartier, på de naturliga ämnen, som ger akrylamid under fritering
– Vi optimerar vår agroavdelning odlingsparametrarna så att våra svenskodlade potatissorter ger lägre akrylamid.

*Källa Livsmedelsverket.

Snacks upplevs ofta saltare än vad det är eftersom saltet sitter på utsidan och kommer i direktkontakt med tungan. Vi är dock medvetna om att många ändå får i sig mer salt än nödvändigt och arbetar därför aktivt med salthalten i våra snacks.

Estrella ingår i koncernen Intersnack Group, som sedan 2011 har en strikt policy för mängden salt som tillåts i varje produkt. Policyn reviderades 2015 och syftar bland annat till att Estrellas snacks ska hålla en godtycklig salthalt och ändå smaka gott. Policyn innefattar inte bara utvecklingen av nya produkter, utan även modifiering och nylansering av produkter som infördes innan 2011. Det gör att samtliga produkter i Estrellas sortiment omfattas av saltpolicyn.

Inom livsmedelsindustrin används perfluorerade ämnen ofta i förpackningar för dess fett- och vattenavstötande egenskaper, och micropopcorn är en produkt som ofta lyfts i diskussionen. Genom förpackningen kan de perfluorerade ämnena föras vidare till livsmedel, människor och natur där det kan ha skadlig effekt. Estrella var först i norden som för några år sedan helt fasade ut de skadliga ämnena från förpackningarna.

Det är viktigt att njuta och för många innebär det att kunna äta riktigt goda snacks. Vi erbjuder produkter med lägre fetthalt utan att tumma på smaken. Det krävs mycket arbete för att få fram snacks som smakar lika gott med mindre fett, men efter många års arbete är vi rätt nöjda! Våra Linschips innehåller exempelvis 40% mindre fett än våra vanliga potatischips.

Bra och säkra råvaror är nyckeln till riktigt goda snacks. All vår potatis är IP certifierad (oberoende certifierad och kvalitetssäkrad råvara) och alla produkter i Estrellas sortiment är fria från smakförstärkare. Snacksen friteras i en unik blandning av raps- och solrosolja som har lika bra fettsammansättning som olivolja. Vi tycker att god smak ska bygga på kvalité!

Det finns många myter om chips trots att det i slutändan ”bara” är friterad potatis. Här är några av myterna vi stöter på varje dag:

MYT: Chips innehåller transfetter
FALSKT. Inga chips i Sverige har innehållit transfetter sedan 70-talet. Vi använder en unik blandning av raps- och solrosolja med lika bra fettsammansättning som olivolja.

MYT: Chips doppas i socker för att bli krispiga
FALSKT. Våra chips har hög massa och nästan allt vatten kokas bort. Det gör att chipsen blir riktigt krispiga när de friteras. Inget socker behövs.

MYT: Det finns beroendeframkallande medel i kryddorna.
FALSKT. Vi använder oss av naturliga kryddor helt utan smakförstärkare för att få fram riktigt goda chips. Thats it. Myten bildades näs vi lanserade Sourcream & Onion för att många konsumenter som inte tidigare gillat chips verkligen gillade den nya smaken.

MYT: Potatischips är bara gjorda av pressat potatismjöl
FALSKT. Våra potatischips är gjorda av helt vanlig potatis som räfflas med knivar. Det finns företag som gör chips genom att forma potatismjöl, men våra potatischips består av skivad  potatis.

MYT: Chips är giftigt.
FALSKT. Chips är inte giftigt. Däremot så bildas ett ämne som heter akrylamid under fritering. Akrylamid är inget chipsgift utan ett ämne som bildas vid upphettning som en reaktion mellan aminosyror och socker. Socker och aminosyran asparagin finns naturligt i potatis, majs, kaffe, vete, m.m. EU har satt en genomsnittlig gräns på hur mycket akrylamid som får finnas i chips och våra värden ligger långt under gränsen.

[KGVID width=”370″ height=”370″]/assets/uploads/hallbarhet/Estrella_gad_battre_snacks.mp4[/KGVID]