Nyskördad Äppelpaj

Hur Äppelpaj blev Chips

Reaktionerna till Nyskördat Äppelpaj har varit splittrade och det återkommande temat hos såväl sympatisörer som kritiker har präglats av frågan ”HUR kom ni fram till detta?” Vi har pratat med Estrellas R&D Director Anders Andersson för att få svar!

I september lanserade Estrella ett nytt höstkoncept som fick många att höja på ögonbrynet: Potatischips med smak av Äppelpaj. Reaktionerna lät sig inte vänta. Nyheten diskuteras häftigt i sociala medier med både ris och ros för kreativitet och galenskap.

Den återkommande frågeställningen på allas läppar tycks dock vara enhällig: HUR kom Estrella fram till att ”Äppelpaj” skulle bli höstens smaksatsning? Vi har pratat med Anders Andersson, produktutvecklingschef på Estrella.

Vi tar detta från början. När började dessa chips planeras?

  • R&D (Research & Development) har tagit fram en massa ”galna” smaker till familjedagar och liknande, bland annat Kanelbullechips och Äppelchips. Därifrån var steget inte långt till Äppelpajchips.

Hur föddes den galna idén om Äppelpajchipset?

  • När våra barn har praktiserat hos oss har de alltid älskat våra Kanelbullechips och därifrån är steget inte jättelångt till söta och syrliga Äppelpajchips. Vi såg också på succén med vår Nötmix Honung&Salt, vilket visade att våra konsumenter var redo för söt och salt i kombination. Till en Nordisk Smakdag i Strömstad så tog Sandra Andrén, senior scientist på Estrella, fram säsongssmaker som t.ex. Mojito till sommaren, och Äppelpajchips som en höstsmak – och så föddes våra Äppelpajchips.

Hur var de första interna reaktionerna på förslaget?

  • Idén var rolig. De var lite skeptiska till produkten, men när de smaka var det bara ”wow, det smakar verkligen äppelpaj!” Alla blev positivt överraskade och exalterade över hur likt det var rent smakmässigt.

Genomfördes konsumenttester innan lansering?

  • Vi tog fram en liten volym på en rolig produkt som man köper en gång för att prova något galet. Sådana här produkter behöver inte testas – konsumenten testar själv på eget bevåg, ett löpande livetest så att säga!

Produkten var precis lite för galen för att motstå, och inne på Estrellas kontor blev smaken snabbt en hit! Chipset var en sensation i sig självt men även tillsammans med vaniljglass och vaniljsås. Det blev en vild satsning som dels resulterade i en helt ny smakupplevelse för konsumenterna och en spännande följetong för Estrellas alla anställda.

Reaktionerna har varit blandade men en återkommande fundering inom ramarna för såväl optimism som pessimism måste vi få svar på: Kommer Äppelpajchipsen komma tillbaka i framtiden?

  • Nej, Äppelpajchips är en engångsgrej… Men det kommer fler spännande engångssmaker!