Allergimärkningar och innehåll

Allergenmärkning

Du som har en allergi, överkänslighet eller specifik kosthållning bör alltid läsa ingrediensförteckningen på förpackningen noga. Det gäller också livsmedel du handlar regelbundet, eftersom innehållet kan förändras över tid. Det ska tydligt framgå om ingredienser från livsmedelsverkets allergenlistan ingår i ett livsmedel.

Vad betyder ”kan innehålla spår av…”

Allergiker kan behöva undvika produkter som är märkta med ”kan innehålla spår av” det aktuella allergenet. Det är en varningsmärkning om att det just ’kan’ finnas spår av ett allergen i produkten. Ibland kan halterna av allergen vara obefintliga och ibland högre, och samma produkt kan innehålla olika halter vid olika tillfällen. Detta beror på kryddor från olka produktionslinjer kan spridas mellan varandra. Vi rekommenderar därför inte personer med allergier att äta produkter med spårmärkning.

Livsmedelsindustrin och Svensk dagligvaruhandeln har tillsammans med Livsmedelsverket tagit fram branschriktlinjerna ”Allergi och annan överkänslighet – Hantering och märkning av livsmedel”.

Exempel:

På denna produkt ser du att produkten ”kan innehålla spår av mjölk och vete”. Allergenerna skriv i fettext för att synas bättre.

Hur vet jag om produkten innehåller animalier?

Du som är vegan, vegetarian eller liknande behöver läsa innehållsförteckningen för att veta om produkten innehåller animalier. ”Animalier” eller ”animaliska råvaror” kommer ifrån djurriket och kan vara exempelvis mjölk, vassle, löpe, honung, m.m.

Vi är transparenta och skriver ut om en ingrediens är animalisk. Det framgår genom att vi skriver ut namnet på ingrediensen (exempelvis: mjölk, honung, vassle, ost). Om det gäller en arom så skriver vi om den kommer från något animaliskt.

Exempel:

Det kan stå exempelvis: ”naturlig arom (från MJÖLK)”, ”VASSLEpulver från MJÖLK”, ”honung”, ”mjölkpulver”, ”ostpulver” eller liknande. Läs alltid på påsen i butik för aktuell information.

Vegoprodukter kan innehålla ”spår av”

Även produkter som är vegetabiliska eller har veganmärkning kan innehålla ”spår av” animalier. Detta då kryddor från en produktionslinje kan spridas till en annan. Läs alltid på påsen för aktuell information om innehållet.

Kan jag som mjölkproteinallergiker äta veganska produkter?

Estrella följer definitionen från Food Drink Europe om begreppet ’vegansk’. Då utgår man ifrån ingredienserna som finns i innehållsförteckningen. Produkten kan däremot produceras på en produktionslinje där det finns mjölkprodukter. Därför kan även en vegansk produkt innehålla ’spår av’ mjölk. Detta innebär alltså inte att produkten innehåller mjölk, men vi måste upplysa om att det finns en risk för detta. Vegansk märkning är INTE en allergenmärkning! Detta förklaras närmare hos Livsmedelsveket.