Hur vi producerar goda snacks

Estrella började producera krispiga potatischips och popcorn redan 1957 – först i Sverige! Sedan dess har produkterna blivit fler och smakerna ännu godare. Hemligheten ligger i bra råvaror, speciellt utvecklad teknik, och förfinade processer genom åren. Häng med och lär dig om hur vi arbetar i fabriken!

Potatisen

Våra chips är inte gjorda av vilken potatis som helst. Vi odlar speciellt utvalda potatissorter. Några av sorterna vi använder är Lady Rosetta, Lady Claire, Lady Britta, Kiebitz, och Arsenal.

Oljan

Vi använder en unik blandning av solrosolja och rapsolja med lika bra fettsammansättning som olivolja.

Kryddorna

Vi strävar efter att ha de mest välsmakande snacksen. Vi minskar på saltet, skippar onödiga tillsatser och har ett brett sortiment som passar många och ser till att smaken blir något alldeles extra!

Visste du att…

Det behövs ca 3-4kg potatis till 1kg chips? Rå potatis väger mer än chips eftersom den råa potatisen innehåller vatten. Detta vattnet försvinner under tillverkningsprocessen genom att man utsätter potatisskivorna för värme och fritering. Då ångas det överflödiga vattnet bort och kvar har vi riktigt krispiga chips!

Våra medarbetare

I fabriksorganisationen jobbar omkring 140 personer med att göra krispiga snacks. Fabriken är igång nästan alla dagar, hela året! Estrella har kollektivavtal och varje år genomförs medarbetarundersökningar för att säkerställa att vi jobbar åt rätt håll tillsammans för allas trevnad och säkerhet. Vartannat år genomförs en större medarbetarundersökning för hela företaget.

Ett hållbart jordbruk

Estrella har egna kontrakterade potatisodlare i Halland och Skåne som alla är IP-certifierade. Detta innebär att odlarna följer ett regelverk för miljö och livsmedelssäkerhet, och att de granskas av oberoende part. Vi köper även in potatis från andra länder, främst Danmark, självklart med samma höga krav på kvalitet. Efter skörd lagras potatisen i vårt moderna lager i Kistinge. Här förvaras potatisen i en kontrollerad miljö för att behålla kvaliteten och bli till så goda chips som möjligt.

Visste du att…

Det tar ca 22 minuter för en potatis att bli färdiga chips? Se klippet nedan när vi kortar ner förloppet till 60 sekunder.

Från potatis till chipspåse på 60 sekunder:

Estrellas logotyp. Suddigt i bakgrunden står en påse sourcream&onion, en skål med chips, några lösa potatisar, ett glas med olja och ett glas med chipskrydda play_arrow

Men alla andra sorters snacks då?