Så arbetar vi med hållbarhet

Vi tillverkar snacks av jordbruksprodukter vilket kräver stor omsorg om våra naturresurser. Som livsmedelsproducent och arbetsgivare har vi ett stort ansvar gentemot miljö, konsument, anställda och samhället i stort. Vår inställning är att det alltid finns ett bättre sätt att göra saker på. Därför fortsätter vi att utveckla nya produkter, skapa värde på lång sikt och att satsa på hållbara, innovativa lösningar för framtiden. Våra fyra hörnstenar för hållbarhet beskriver hur vi ska arbetar för att producera de schysstaste snacksen.

Just nu: Häng med på Potatisresan!

I potatisresan dyker vi ner i chipspåsen och följer potatisens spännande resa från planta till färdig påse. Vi möter Estrellaodlaren Hans-Alfred 25 år utanför Ängelholm och hänger med potatisen till chipsfabriken i Göteborg.

Ett foto på Hans-Alfred, 25år, en av Estrellas kontrakterade potatisodlare. Han håller en stor buskig potatisplanta på sin åker. play_arrow

De globala målen för hållbar utveckling

Vi är en del i det gemensamma ansvaret för att uppfylla de globala målen för hållbar utveckling. Enskilt som företag och tillsammans med andra aktörer ser vi till att samarbeta för att minska risker och bidra till en hållbar värld för människa och miljö. Tillsammans med vår ägare Intersnack Group har vi åtagit oss att arbeta i linje med Science based targets (SBTI), och våra partnerskap ska vara syftesdrivna med nytta för lokalsamhället i fokus. Här är de viktigaste globala målen för oss på Estrella.

Några av FN:s globala hållbarhetsmål som estrella arbetar extra mycket med: 3 god hälsa och välbefinnande; 5 jämställdhet; 8 anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt; 9 hållbar industri , innovationer och infrastruktur; 13 bekämpa klimatförändringar; 15 ekosystem och bilogisk mångfald; 12 hållbar konsumtion och produktion.

Tre snabba tuggor

Här är några schyssta ställningstagande och initiativ. Fler hittar du i respektive hållsbarhetskategori ovan.

12,5 ton skräp

Så mycket skräp har ungdomsföreningarna här i Angered, Göteborg, plockat från naturen under Estrellas samarbete med Städa Sverige. Som tack för sin insats får varje förening ett bidrag till klubbkassan. Mindre skräp – mer ungdomsidrott.

12% mindre plast

Genom att göra påsarna lite kortare och tunnare sparar vi massa plast varje år. 12% har plasten minskat sedan 2018 (trots att fler påsar säljs idag). Dessutom är vi med i Plastinitiativet 2025. Mer om det hittar du under ”Ansvar för miljön”.

Smarta lösningar

Att ta tillvara på resurser är smart. Den varma ångan som kommer från chipsproduktionen värmer upp våra lokaler. Dessutom blir vårt avfall till ny grön energi och gödsel till våra potatisar. Väldigt smart faktiskt!

EcoVadis Guld-betyg: Vi är en del av Intersnack Group

Som om en viktig milstolpe på hållbarhetsresan så har Intersnack group tilldelats Guld-betyget för hållbarhet av EcoVadis. Detta placerar oss på gruppnivå i topp 5% av alla företag som hittills bedömts och placerar oss långt över genomsnittet för livsmedels- och dryckessektorn.

Schyssta nyheter

Djupdyk bland det vi arbetar med just nu och läs mer om våra schyssta nyheter.

Vad är viktigt för dig?

Schyssta snacks smakar bättre. Har du tankar om hur våra snacks kan bli mer hållbara för människa och miljö? Eller något du tycker att vi ska tänka lite extra på? Skicka gärna din input.

Har du idéer på hur vi kan arbeta mer hållbart för människa och miljö? Eller bara nått du tycker är extra viktigt som vi borde tänka på? Skicka gärna ditt förslag

Årets hållbarhetsrapport

Här kan du läsa Estrellas hållbarhetsrapport 2022. Öppnas i nytt fönster