Chipsklassikern byter namn: blir Vikingchips till hösten.

Första April-skämt 2022

Heter potatischipsen Vikingchips eller Vickningschips? Det råder delade meningar i folkmun men nu vill Estrella att felsägningarna får ett slut. Ett av Sveriges mest köpta chips byter i höst namn till Vikingchips för att förenkla för den allt mer digitala konsumenten.

Vickningschips lanserades 1966 av tillverkaren Estrella som ett festligt, grovräfflat chips att dippa. På sextiotalet rådde det inga tvivel om vad vickning är men idag är det inte lika självklart. Vickning är synonymt med ”nattamat” och används fortfarande inom restaurang och eventplanering för att benämna det sena kvällsmålet. Senare generationer tycks däremot inte få grepp om begreppet. Enligt Estrellas egna undersökningar tror omkring hälften av chipsälskarna att Vickningschips heter Vikingchips.

Varför så många säger fel är oklart men en teori är att ordet ”viking” är mer bekant än ”vickning”.

Därför byter klassikern namn till Vikingchips

Men gör det något att konsumenter säger Vikingistället för Vickning? Oftast inte, men eftersom allt mer av handeln flyttat till nätet så får felsägningar – och i synnerhet felskrivningar – konsekvenser. De utbredda felsägningarna speglas i sökordsdata och sökresultaten. 

Om du Googlar Vikingchips får du idag snäppet fler sökträffar än det korrekta Vickningschips vilket visar på problem menar Jenny Pira, Digital Marketing Coordinator på Estrella. Missförståndet kring namnet påverkar möjligheten att hitta produkten online, något som blir allt viktigare med den växande e-handeln och q-handel. 

Genom att officiellt döpa om chipsen till Vikingchips, som redan normaliserats i folkmun, tar Estrella på sikt bort felsägningsproblemet och därmed även felsökningsproblemet. 

Skapas det då inte en grupp som säger fel när de fortsätter säga Vickningschips?

– Båda namnen kommer att användas under en period, helt klart, men så är det ju redan nu. Andelen som säger Vickningschips minskar och på sikt får vi en stor grupp som helt saknar relation till det tidigare namnet och endast känner dem som Vikingchips.

Bidrar ni inte till att det klassiska ordet ’vickning’ försvinner ur svenska språket?

– Ordet vickning var bevisligen på nedåtgång även innan beslutet om namnbytet. Vad vi kallar dessa chips verkar inte ha en avgörande betydelse för ordet vara eller icke vara. ”Vickning” är kanske ett ord som gått ur tiden, men potatischipsen kommer i alla fall att fortsätta ligga rätt i folkmun.

Mer information hittar du i Estrellas Pressrum.

Artikel i korthet

  • Vickningschips byter namn vecka 33 till Vikingchips.
  • Vickningschips lanserades 1966 av Estrella och är Sveriges 6:e populäraste chips i fysisk butik och 7:e plats i ehandel.
  • Vickning är ett gammalt ord för ”nattamat”.
  • Att många benämner produkten fel försvårar att hitta den på nätet.