Frågor & svar

Reklamation

Tänk på att spara påse och innehåll. Det behövs bland annat för att undersöka vad som är fel, för att kunna spåra innehållet, och som underlag för bedömning. Ringa eller Mejla sedan vår konsumenttjänst för instruktioner.

- Telefon: 031- 33 23 300 (öppet vardagar mellan 09:00-12:00)
- Epost: konsumenttjanst@estrella.se

Estrella begär in de flesta reklamationer för att kunna undersöka dem ordentligt. De utgör underlag för felsökning, bedömning, intern utbildning och ekonomisk ersättning. Vi ber sällan om mer än vad som får plats i en vanlig postlåda och begär inte att personen som reklamerar behöver vidta mänsklig kontakt via exempelvis postombud eller liknande. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det heller inga uppgifter på att personer har smittats via paket och postförsändelser. Vi har därmed ingen anledning att gå ifrån vår ordinarie reklamationspolicy och sluta ta emot reklamationer via posten för tillfället.

Med det sagt så behandlar vi varje reklamation utifrån de omständigheter som råder, dvs. beroende på vad reklamationen berör samt omständigheterna i Sverige. Det råder en unik situation just nu och om du i och med detta inte har möjlighet att skicka in en reklamation den ordinarie vägen så ber vi dig berätta det för konsumenttjänst vid kontakt med dem - så har de möjlighet att hjälpa dig på annat sätt. Vi hänvisar alla frågor kring reklamationsärenden till Konsumenttjänst. Kontaktuppgifterna hittar du på påsen eller här: https://www.estrella.se/konsumentkontakt/

Curiosa!

För ett kilo chips behövs det ungefär fyra kilo potatis. För en påse chips behövs strax över ett kilo potatis.

Våra Produkter

Estrella har ett levande sortiment vilket innebär att gamla, mindre populära smaker ibland behöver ge plats åt nya satsningar. Det händer dock att gamla smaker kommer tillbaka igen!

Vi försöker svara så fort vi kan, men vi har som policy att alla helst ska få svar inom 2 veckor. Under jul och sommar och vid speciella reklamationer kan svar dröja över den tiden.

Estrellas produkter finns i de allra flesta svenska livsmedelsbutiker. Sortimentet kan dock variera något så vi kan tyvärr inte hjälpa till med specifik butik eftersom vi säljer våra produkter till grossister och stora rikslager. Ett tips är att be inköparen i din butik att ta hem produkten du vill ha, det brukar hjälpa.

Innehåll

En produkt kan ha markeringar som "spår av vete" eller "spår av mjölk". Det innebär att produkten inte innehåller råvaror med dessa allergener, men kan innehålla spår av det. Det kan hända om snacksen produceras i anslutning till varandra eller på samma produktionslinje.

Självklart tvättas varje produktionslinje grundligt innan nästa snacks börjar produceras på den, men vi måste upplysa om att produkten kan få just "spår av" tidigare ingredienser som producerats på linjen innan.

Våra ostpulver är baserade på smakrik äkta ost tillverkade med traditionella metoder, d.v.s. med animaliskt löpe. Vi vet att det finns några ostar tillverkade med syntetiskt löpe, men de extra smakrika ostar vi använder finns inte med syntetiskt löpe.

Vi är transparenta och skriver ut om en ingrediens är animalisk. Det framgår genom att vi skriver ut namnet på ingrediensen (exempelvis: mjölk, honung, vassle, ost). Om det gäller en arom så skriver vi om den kommer från något animaliskt (exempelvis "naturlig arom (från MJÖLK).

Det kan stå exempelvis: ”naturlig arom (från MJÖLK)”, ”VASSLEpulver från MJÖLK”, ”honung”, ”mjölkpulver”, ”ostpulver” eller liknande. Läs alltid på påsen i butik för aktuell information.

Om potatis under odlingen blir utsatt för ljus, genom att den inte är ordentligt täckt med jord, blir den del som varit uppe i ljuset grön.

Den gröna färgen kommer från klorofyll, som är ofarligt, men det indikerar att potatisen kan ha varit stressad och därmed producerat solanin. Solanin förekommer alltid i potatis, men halterna varierar. Vissa potatissorter är mer benägna än andra att bilda solanin. Livsmedelsverket har undersökt giftigheten av solanin och utifrån detta satt en rekommendation för maximalt godtagbart intag. De potatissorter som vi använder innehåller betydligt lägre halt solanin än den rekommenderade övre gränsen.

Givetvis finns det, bland den stora volym potatis som vi använder årligen, enstaka gröna potatisar. Naturligtvis gör vi vårt yttersta för att se till att inte gröna chips hamnar i påsarna. Potatisen kontrolleras, både under odlingen och när den läggs in i våra lagerhus, och längs chipslinjen sker manuell och maskinell inspektion och bortsortering av gröna chips vid behov.

Estrella kommer fortsätta undersöka hur vi kan bli ännu bättre på att minimera gröna chips.

Detta beror på ett önskemål från Axfood (Willys & Hemköp) i syfte att uppnå variation i storlekar. Det är endast Axfood som har några påsar i storleken 250g mot för 275g. Kedjorna sätter själva priserna i butik och efterfrågar även storlekar på produkter ibland, och vi försöker tillgodose det konsumenter och kunder efterfrågar. I detta fall efterfrågade Axfood lite mindre storlek och enligt de uppgifter vi har så ska priset i butik vara lägre nu än tidigare.

Mjölkbaserade råvaror är mycket viktiga för vissa chipskryddor. Mjölk-, ost-, grädd- och vasslepulver är exempel på ingredienser som ger kryddan saftighet och den smakinriktningen man vill ha. Självklart utvecklar vi nya kryddor med så få allergener som möjligt. Vi har till exempel reformulerat bort vete i våra chipskryddor.

Citronsyra används som antioxidationsmedel för att hindra fett från att härskna. Potatischips friteras i olja, och citronsyran bidrar till att chipsen inte härsknar så snabbt. Citronsyra produceras naturligt i kroppen och finns naturligt i bär och frukter.

Potatis är en levande produkt. Potatis som lagras en längre tid kan det bildas socker i. Det gör att chipsens färg varierar beroende på säsong.

Till alla våra chips, ringar & former använder vi en unik blandning av solros- och rapsolja som har lika bra fettsammansättning som olivolja. Till våra micropopcorn används en blandning av solrosolja och vegetabilisk salolja. För rostning och glasering våra nötter används solrosolja-, shea-, kokosolja.

I våra snackmix används en segregerad RSPO-ceritiferad palmolja, detta på grund av tillverkningsperspektiv och produkternas hållbarhet.

Vi använder Lady Rosetta, Lady Britta, Lady Claire, Verdi och Saturna. Dessa potatisar är s.k industripotatisar som tål fritering.

Estrella har egna kontrakterade potatisodlare i Halland och Skåne som alla är IP-certifierade. Detta innebär att odlarna följer ett regelverk för miljö och livsmedelssäkerhet, och att de granskas av oberoende part. Vi köper även in potatis från andra länder, främst Danmark och självklart med samma höga krav på kvalitet. Efter skörd lagras potatisen i vårt moderna lager i Kistinge. Här förvaras potatisen i en kontrollerad miljö för att behålla kvaliteten och bli till så goda chips som möjligt.

Sponsring

Då vi får väldigt många förfrågningar gällande sponsring av olika slag kan vi tyvärr inte medverka på alla håll. Därför sponsrar vi inte skolor, klasser, sportlag eller privata fester och mindre event. Läs mer om sponsring på www.estrella.se/sponsring/

Ja, Estrella är stolt sponsor till bland annat Svenska Fotbollsförbundet och Dreamhack.

Akrylamid

Akrylamid är ett ämne som bildas vid upphettning som en reaktion mellan aminosyror och socker. Socker och aminosyran asparagin finns naturligt i potatis, majs, kaffe, vete, mm.

I april 2018 infördes en ny EU-förordning där tillverkare av chips, måste vidta åtgärder för att minska mängden akrylamid i produkten om den innehåller mer än 750ppb (mikrogram per kilo). Estrellas årsgenomsnitt ligger långt under gränsen.

I måttliga mängder är det inte farligt att äta chips. Akrylamid är inte ett chipsgift utan finns i många produkter vi äter och dricker. Chips står för mindre än 10% av det dagliga intaget av akrylamid. Enligt livsmedelsverket ser fördelningen ut ungefär såhär:
*30% från kaffe
*30% från bröd och kakor
*10% från pommes
*10% från chips

Livsmedelsverket dagligt intag av akrylamid indelat på livsmedelsgrupper i procent

Vi har under många år arbetat med att minska mängden akrylamid i våra produkter. Vi har utvecklat en egen patenterad teknologi som både ger chipsen en unik krispighet och lägre akrylamidhalt. Dessutom…
- fasar vi ut potatissorter som ger hög akrylamidhalt
- optimerar vår agroavdelning odlingsparametrarna så att våra svenskodlade potatissorter ger lägre akrylamid
- har vi en agroavdelning som analyserar alla inkommande potatispartier, på de naturliga ämnen, som ger akrylamid under fritering, på så sätt vet vi hur vi ska tillverka för att minimera akrylamidhalten
- vi analyserar akrylamidhalten dagligen på våra linjer

Årsgenomsnittet för Estrella 2017 är därför nere på 406 ppb, och Estrellas Linschips under 70 ppb, vilket är mycket lägre än många av våra konkurrenter.

Här kan du läsa mer om arbetet: https://www.estrella.se/akrylamid/

Estrella lägst halter av akrylamid enligt Testfakta