Mer än bara partynöt!
Visste du att jordnötter är en superfood? Ett litet snacks du kanske oftast associerar med fest, bakning
eller till fotbollsmatchen är i själva verket sprängfylld med protein, vitmanier och mineraler.
Nu vill vi ge lite rättvisa åt världens mest missförstådda superfood.
En missförstådd superfood
Uppfattas som ohälsosam
I en studie gjord av Intersnack Group tillfrågades totalt 3000 personer i tre grupper om deras uppfattning av olika nötter ur ett hälsoperspektiv. Personerna fick ranka 10 olika nötsorter på en skala om 1-10 hur hälsosamma eller ohälsosamma de uppfattade nötsorterna. Deltagarna upplevde jordnötter som den minst hälsosamma nöten, där endast 23, 30 & 36% av deltagarna i de tre grupperna uppfattade jordnötter som hälsosamt. Detta trots att jordnötter är den mest näringstäta nöten. Mandlar och valnötter uppfattades som mest hälsosamma. Se hela resultatet längst ner på sidan.
Men detta visste du inte om jordnötter!
Mer protein än nötkött och ägg!
Per 100gram innehåller jordnötter mer protein än mång livsmedel vi uppfattar som proteinrika, som olika typer av kött, ägg, och växtbaserade alternativ (t.ex. soja, qourn, kikärtor, m.m.) Rostade jordnötter som snacks är därför ett gott alternativ för den som söker protein.
Magnesium
Magnesium är ett viktigt ämne för kroppen. Det behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium och för normal nerv- och muskelfunktion. 100g jordnötter täcker 58% av det dagliga rekommenderade intaget. Viktiga grejer!
Niacin
Niacin, eller Vitamin B3, bidrar till att matsmältningsapparaten funkar som den ska, men även huden och nervernas funktion. 100g jordnötter täcker 109% av det dagliga rekommenderade intaget.
Zink
Zink är ett livsnödvändigt mineral som ingår i hundratals enzymer i kroppen som påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, m.m. Zink behövs även för immunsystemets funktion. 100g jordnötter täcker 33% av det dagliga rekommenderade intaget.
Perfekt rostad smak!
Det tar tid att lära känna en nöt och locka fram det bästa ur den. Därför umgås vi med nötter dagarna i ända. Det har vi gjort i drygt 30 år, faktiskt. Så vi vet att nyckeln till den goda smaken ligger i rostningen. En perfekt rostad och saltad nöt passar bra i matlagning, bakning, i sallad eller när som helst! Estrella Rostade Salta jordnötter innehåller 22% protein per 100g.
Så enkelt gör du eget jordnötssmör!
Det är superenkelt och jättegott att göra eget jordnötssmör på Estrellas rostade, saltade jordnötter.
Rostningen bidrar till en fantastisk smak och precis lagom med sälta.
Dessutom helt fri från palmolja!
Studie av Intersnack Group
3000 personers uppfatting av olika nötsorter ur ett hälsoperspektiv
Så gick studien till
Studien har tillfrågat tre olika grupper om deras uppfattning av olika sorters nötter ur ett hälsoperspektiv. Grupperna består av 1000 personer i Tyskland, 1000 personer i UK och 1000 personer i Frankrike. Varje deltagare har betygsatt 10 olika sorters nötter med betyg mellan 1 till 10. Betyget 1 indikerar en uppfattning av ’extremt ohälsosam’ och betyget 10 indikerar ’extremt hälsosam’.
Så blev resultatet…
Grafen visar att 36% av de 1000 tillfrågade personerna uppfattar jordnötter som hälsosamma – dvs
minst hälsosam av de 10 undersökta nötterna. I Tyskland uppfattas Valnötter som mest hälsosamma
där 66% av de tillfråga uppfattar nöten som hälsosam.
Grafen visar att 30% av de 1000 tillfrågade i Storbritannien uppfattar jordnötter som hälsosamma.
I Storbritannien uppfattades istället Mandlar om den mest hälsosamma nötsorten.
Sämst betyg fick jordnötterna i Frankrike. Av de 1000 tillfrågade personerna i Frankrike var det endast 23%
som uppfattade jordnötter som hälsosamma. Mandlar var den nöt som uppfattades som mest hälsosam.