Varför blir potatis grön?

Om potatis blir utsatt för ljus under odling så blir den del som varit uppe i ljuset grön. Det kan ske om potatisen exempelvis inte varit helt täckt med jord under odling eller om potatisen skördats under en solig dag. Den gröna färgen kommer från klorofyll och är helt ofarlig. Det är samma ämne som gör växter gröna.

Bland den enorma volym potatis som vi använder årligen är det svårt att helt undvika enstaka grönkantade potatisar. Den gröna färgen kommer från klorofyll, som är ofarligt, men det indikerar att potatisen kan ha varit stressad och därmed producerat solanin. Solanin förekommer alltid i potatis, men halterna varierar. Livsmedelsverket har undersökt giftigheten av solanin och utifrån detta satt en rekommendation för maximalt godtagbart intag. Vissa potatissorter är mer benägna än andra att bilda solanin. Vi använder bara potatissorter med extremt låga solaninhalter. Det innebär att även om potatisen exponeras för solljus så är mängden solanin låg (långt under EU*s gränsvärden).

Naturligtvis gör vi vårt yttersta för att se till att inte grönkantade chips hamnar i påsarna. Potatisen kontrolleras, både under odlingen och när den läggs in i våra lagerhus. Längs chipslinjen sker manuell och maskinell inspektion och bortsortering av grönkantade chips vid behov. Vi har sensorer som läser av chipsen på produktionslinjen. Sensorn upptäcker de gröna chipsen och skjuter bort dem (en riktigt häftig process!). De allra flesta gröna eller grönkantade chips hamnar inte i påsen men ibland händer det att några enstaka kommer med.

Vi arbetar enligt ett väl utarbetat arbetssätt och vi är certifierade enligt ett antal standarder inom livsmedelssäkerhet (FSSC 22000), miljö (ISO 14001), energi (ISO 50001) och arbetsmiljö (OSHAS 18001). Detta innebär att en 3:de part granskar oss med jämna mellanrum för att säkerställa att vår produktion är säker och ger en produkt av hög kvalitet.

Vad är Svenskt Sigill?

Svenskt Sigill är en miljömärkning för svensk mat och tar ett helhetsgrepp på hållbarhetsfrågan bl.a. inom livsmedelssäkerhet. Minskad klimatpåverkan, ökad biologisk mångfald, svenska råvaror och ett hållbart vattenuttag är exempel på områden där Svenskt Sigill driver utvecklingen inom lantbruket. Regelverket kontrolleras på gården av oberoende part. Läs mer om potatischips med Svenskt Sigill här.