Tiktokprofilen Galadrius sitter på taket av Gothia Towers. Hans sitter på en matta med massa snackspåsar frpn Estrella och pratar om hur estrella minskat plasten

Bara schyssta snacks är Estrellas klimatinitiativ. En resa mot schysstare snacks helt enkelt. Efter att bl.a. ha sagt nej till palmolja, skapat en CO2-neutral produktion i Göteborg och mätt våra produkters klimatavtryck vill vi nu lyfta plastfrågan. Vi vill minska vår plastanvändning – rejält.

Minska plast

Genom att göra snackspåsarna kortare och plasten i påsarna tunnare kan vi minska många kilometer och ton per år. Utan att göra avkall på produkternas hållbarhet. Vi har även reducerat plastfilmen runt snackspallarna med 36% och slutat med plastiga reklamprylar. Vi jobbar för att minska mängden plast i hela produktionskedjan och vill inspirera andra företag att göra detsamma!

Plocka plast

Varje år genomför vi något vi kallar Klubbar för klimatet tillsammans med organisationen Städa Sverige. Vi engagerar föreningar i Angered, där Estrella ligger, att plocka skräp i naturen. Som tack får de ett bidrag från oss till klubbkassan. Hittills har 4,6 ton skräp plockats från naturområden i Angered. Nästa städdag: 9 oktober.

Utveckla plast

Estrella har antagit Plastinitiativet 2025. Det var 2018 som EU-kommissionen lanserade ”En europeisk strategi för plast i en cirkulär ekonomi”. Det låter tungt men är rätt enkelt! Tanken är att alla plastförpackningar i EU ska gå att återanvändas eller återvinnas till en ny plastförpackning.

Hur långt är 430km, Galadrius?

Galadrius på ett tak med massa estrellapåsar. Bakom ser vi Liseberg ovanifrån play_arrow

Några centimeter blir många kilometer….

Flera av våra snackspåsar har blivit kortare och tunnare. Genom att plastbanta storsäljarna gör vi snabbt stor skillnad. Bara genom att korta ner påsen 2 centimeter för våra Sourcream & Onionchips har vi minskat plasten med ca 81 kilometer per år! Vi jobbar även med att göra plasten i våra snackspåsar tunnare och vi har helt slutat med plastiga reklamprylar. I produktionen har vi dessutom minskat användningen av plastfilm runt snackspallarna med 36%!

Vilka produkter har mindre plast?

keyboard_arrow_down

Flera produkter har fått kortare och tunnare påsar. Genom att testa på flera olika typer av snacks, samt satsa på storsäljarna gör vi stor skillnad.

Kortare påsar:
Sourcream & Onionchips 275g, minskat 2cm
Sourcream & Onionchips 175g, minskat 1cm
Hot Sweet Chilichips 275g, minskat 2cm
Ranch & Sourcream Chips 275g, minskat 2cm
Ranch & Sourcream Chips 175g, minskat 1cm
Jordnötsringar 250g, minskat 5cm
Jordnötsringar 250g (2), minskat 5cm
Linsbågar Cheddar & Sourcream 125g, minskat 3,5cm
Linsbågar Äkta Cheddar 125g, minskat 3,5cm
Västkustchips Gräddfil & lök 180g, minskat 1cm

Totalt har detta resulterat i en minskning med 434 415 meter plast, dvs över 430 kilometer, varje år! Och det är bara början…

Många påsar har dessutom blivit tunnare! Det minskar också mängden plast.

Tunnare påsar:
Saltade Potatischips 275g
Saltade potatischips 40g
Pepparchips 275g
Sourcream & Onion 275g
Sourcream & Onionchips 175g
Sourcream & Onionchips 40g
Dillchips 175g
Dillchips 275g
Saltade Potatischips 175g
Mixed Chillies & Sourcream 275g
Sourcream & Onion 40g
Färdigpoppade Popcorn 65 g
Färdigpoppade Popcorn Cheddar 90g
Grillchips 40g
Grillchips 175g
Grillchips 275g
Hot Sweet Chili 275g
Ranch & Sourcream 175g
Ranch & Sourcream 275g
Crispy Bacon & Sourcream chips 275g
Crispy Bacon & Sourcream chips 175g
Superbågar cheddar 175g
Vickningchips 275g
Jordnötsringar 175g
Jordnötsringar 250g
Cheddar & Sourcream 175g
Cheddar & Sourcream 275g
Stjärnor SC&O 85g
Gräslök & Cream cheese 275g
Salt & Vinägerchips 275g
Salt & vinäger 175g
Linschips Sourcream & Onion 110g
Linschips Dill & Gräslök 110g
Linschips Ranch & Sourcream 110g
Linschips Ost & Rödlök 100g
Superbågar Cheddar 90g
Linsbågar Jordnötssmör 125g
Vitlök, gräslök, chili, finräfflat 275g
Vitlök, gräslök, chili, finräfflat 175g
Linsbågar cheddar 125g
Linsbågar Sourcream & Cheddar 125g
Jordnötsringar 250g
Sombreros Ranch & Sourcream 125g
Sombreros 125g
Ny classic chips: Karamelliserad Rödlök 275g
Ny classic chips: Karamelliserad Rödlök 175g
Linschips Sourcream & onion 35g

Plastinitiativet 2025

keyboard_arrow_down

Estrella har antagit Plastinitiativet 2025. Det var 2018 som EU-kommissionen lanserade ”En europeisk strategi för plast i en cirkulär ekonomi”. Det låter tungt men är rätt enkelt! Tanken är att alla plastförpackningar i EU ska gå att återanvändas eller återvinnas till en ny plastförpackning.

Branschorganisationen DLF lansera då ”Plastinitiativet 2025”: ett frivilligt åtagande och ett tydligt ställningstagande, om att dagligvaruindustrin vill driva på utvecklingen mot en cirkulärekonomi. Målsättningen med initiativet är att de plastförpackningar som medlemsföretagen sätter på marknaden, och som omfattas av Producentansvarsförordningen, senast år 2025 ska gå att materialutnyttja. Givetvis är Estrella en del av initiativet och har startat ett omfattande arbete för att uppnå schysstare påsar för miljön.

Klubbar för klimatet

keyboard_arrow_down

”Klubbar för Klimatet” är ett samarbete mellan miljöorganisationen Städa Sverige och Estrella. Syftet är att involvera lokala idrottsföreningar i Angered i miljöaktiviteter för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och i vårt närområde. Alla föreningar som deltar får för sin insats en ekonomisk ersättning till klubbkassan. Tillsammans har klubbarna i Angered städat ca 6 ton skräp från naturen. Nästa städdag är 9 oktober 2021.

Fotbollsspelare, konståkare, hockeyspelare, boxare, simmare är några exempel på ungdomsföreningar som deltar och bidrar till ett renare närområde.

Den gemensamma städdagen stärker inte bara lagkänslan och ansvarstagandet för miljön. Den bidrar också till att klubbarna klarar sig under den ansträngda perioden som coronaviruset orsakar.

ungdomar från städa sverige

Estrellas CO2-neutrala snacksproduktion

keyboard_arrow_down

Utsläpp från fossila bränslen är ett stort problem eftersom det bidrar till klimatförändringar. Vi är stolta över att produktionsanläggningen i Angered är koldioxidneutral sedan 2020.

Att Estrellas produktion i Angered är koldioxidneutral innebär att vi har ställt om till förnybara energikällor för drift av våra pannor och för drift av övrig utrustning. Koldioxiden som släpps ut från våra pannor ingår på så sätt i ett kretslopp där mängden koldioxid i luften inte ökar.

Redan hösten 2017 tecknades ett avtal för leverans av biogas till fabriken i Göteborg. Sedan dess har Estrella minskat andelen koldioxidutsläpp från fossila bränslen som används i produktionen med 94%. 2020 tog företaget nästa steg och tecknade avtal om leverans av miljö-el och för att kunna uppnå neutralitet har vi valt att klimatkompensera den gasol som används vid tillverkning av popcorn. Den utgör dock endast 0,2 procent av den totala energiförbrukningen. Genom att klimatkompensera bidrar vi till att reducera de globala klimatutsläppen. Reduceringen sker genom ett av FN:s godkända CDM projekt (The Clean Development Mechanism nr: 4078).

För att ytterligare minska vår påverkan jobbar vi med olika projekt i fabriken som ska leda till minskad och optimerad energiförbrukning. Minskad energiförbrukning = minskade utsläpp av växthusgaser.

Adjö Palmolja!

keyboard_arrow_down

Estrellas har sagt adjö till all användning av palmolja – det tycker vi är schysst. Palmolja används ofta i snacks och konfektyr som popcorn, kex, chokladbollar och annat för att den har fast form vid rumstemperatur. Den är däremot inte så schysst mot regnskogen. Estrella har därför legat i bräschen för alternativa oljor och var först i norden med mikropopcorn helt utan palmolja. Läs mer arrow_forward

Hur stor del av klimatavtrycket står förpackningarna för?

Förpackningen är en liten del av våra produkters totala klimatutsläpp men självklart arbetar vi med alla delar i produktionskedjan och vi alla (både företag och konsumenter) måste minska plasten. 7% av utsläppen kommer från packmaterial som påsar, plast, lådor och lock. Allt som behövs för att transportera chipsen säkert. Själva plastpåsen utgör ca 2% av utsläppen.

Gröna staplar som visar hur mycket olika delar av chipsproduktionen släpper ut i koldioxid. från vänster till höger: råvaror, produktion, transport, förpackningar

”Det är ju jättemycket onödig luft i påsen?”

Potatischips fyller väldigt mycket när de släpps ner i påsarna och vi kan inte trycka ner dem eftersom de då skulle gå sönder. En viss mängd luft behövs eftersom det fungerar som stötskydd och för att chipsen inte ska krossas när man försluter påsen. Under transport skakas dock innehållet ihop och det kan då upplevas som onödigt mycket luft i påsarna. Men genom mycket arbete har vi lyckats ta bort några centimeter från flera påsar nu!

En genomskinlig chipspåse fulls med chips i produktionen. play_arrow

Estrella: Koldioxidneutral produktion

Vår snacksfabrik producerar väldigt många snackspåsar! Självklart vill vi göra dem på ett så schysst sätt som möjligt. En viktig del i arbetet med att sänka vårt klimatavtryck är produktionen och sedan januari 2020 kan vi sätta check på CO2-neutrala snacksproduktion! Det innebär att vi tecknat avtal för energikällor som är förnybara och ingår i ett kretslopp där mängden koldioxid i luften inte förändras.

Vad kan du göra?

Utifrån att välja goda svenskproducerade potatischips finns det saker du kan göra. Ät upp chipsen för att minska matsvinnet (bästa tipset 😉) och släng inte påsen i naturen. Berätta för oss om dina klimatsmarta idéer! Det går alltid bra att skicka in dina förslag till oss, så gör vi snacksen schysstare tillsammans.