Miljö och hållbarhet

Gilla att dela schyssta snacks!

”Finns det något godare?” frågar vi oss alltid för att fortsätta utveckla ännu godare produkter. Vi vill göra riktigt schyssta snacks som har den bästa smaken utan att det sker på planetens bekostnad. Under många år har vi arbetat målmedvetet med hållbarhet ur perspektiven hälsa, samhälle och miljö. Vi har redan nått flera milstolpar som vi presenterar här – men vi tänker fortsätta arbeta för att alltid bli lite godare och lite schysstare.

Koldioxidneutral produktion i Göteborg sedan 2020!

Senaste inom miljö: 317km mindre plast per år!

Klassikern från 1977, Jordnötsringar, är senast med att få en ny påse! Jordnötsringar 250g minskar plasten med 16% och Jordnötsringar 175g minskar med 20%. Vi har kortat ner påsarna på många produkter det senaste året. Faktum är att vi minskat plasten med 317km! Schyssta snacks smakar bättre!

Estrellas potatisodlare

Hej Christer Sperlingsson!

En av våra kunniga potatisodlare är Christer Sperlingsson på gården Åkersholm. Han har odlat chipspotatis till Estrella sedan 1967. Det är bland annat dessa potatisar du mumsar på när du njuter av en påse Västkustchips.

Estrellas CO2-neutrala snacksproduktion

keyboard_arrow_down

Utsläpp från fossila bränslen är ett stort problem eftersom det bidrar till klimatförändringar. Vi är stolta över att produktionsanläggningen i Angered är koldioxidneutral sedan 2020.

Att Estrellas produktion i Angered är koldioxidneutral innebär att vi har ställt om till förnybara energikällor för drift av våra pannor och för drift av övrig utrustning. Koldioxiden som släpps ut från våra pannor ingår på så sätt i ett kretslopp där mängden koldioxid i luften inte ökar.

Redan hösten 2017 tecknades ett avtal för leverans av biogas till fabriken i Göteborg. Sedan dess har Estrella minskat andelen koldioxidutsläpp från fossila bränslen som används i produktionen med 94%. 2020 tog företaget nästa steg och tecknade avtal om leverans av miljö-el och för att kunna uppnå neutralitet har vi valt att klimatkompensera den gasol som används vid tillverkning av popcorn. Den utgör dock endast 0,2 procent av den totala energiförbrukningen. Genom att klimatkompensera bidrar vi till att reducera de globala klimatutsläppen. Reduceringen sker genom ett av FN:s godkända CDM projekt (The Clean Development Mechanism nr: 4078).

För att ytterligare minska vår påverkan jobbar vi med olika projekt i fabriken som ska leda till minskad och optimerad energiförbrukning. Minskad energiförbrukning = minskade utsläpp av växthusgaser.

Adjö Palmolja!

keyboard_arrow_down

Estrellas har sagt adjö till all användning av palmolja – det tycker vi är schysst. Palmolja används ofta i snacks och konfektyr som popcorn, kex, chokladbollar och annat för att den har fast form vid rumstemperatur. Den är däremot inte så schysst mot regnskogen. Estrella har därför legat i bräschen för alternativa oljor och var först i norden med mikropopcorn helt utan palmolja. Läs mer arrow_forward

Plastinitiativet 2025

keyboard_arrow_down

Estrella har antagit Plastinitiativet 2025. Det var 2018 som EU-kommissionen lanserade ”En europeisk strategi för plast i en cirkulär ekonomi”. Det låter tungt men är rätt enkelt! Tanken är att alla plastförpackningar i EU ska gå att återanvändas eller återvinnas till en ny plastförpackning.

Branschorganisationen DLF lansera då ”Plastinitiativet 2025”: ett frivilligt åtagande och ett tydligt ställningstagande, om att dagligvaruindustrin vill driva på utvecklingen mot en cirkulärekonomi. Målsättningen med initiativet är att de plastförpackningar som medlemsföretagen sätter på marknaden, och som omfattas av Producentansvarsförordningen, senast år 2025 ska gå att materialutnyttja. Givetvis är Estrella en del av initiativet och har startat ett omfattande arbete för att uppnå schysstare påsar för miljön.

Uppvärmning av fabrik

keyboard_arrow_down

Potatis innehåller mycket vatten, och det går åt mycket energi för att koka bort allt vatten i potatisen innan de blir krispiga chips. Därför har vi ett program för att övervaka och reducera mängden energi som förbrukas. Den ånga som uppstår vid fritering av potatisskivorna används för att värma upp våra lokaler och varmvattnet. Estrella har duktiga tekniker som ser till att vi har effektiv utrustning som gör att vi förbrukar så lite energi som möjligt.

Transporter till och från Estrella

keyboard_arrow_down

Från Estrella

Estrella har inga egna transportbilar, men vi ställer krav på alla som ska transportera våra varor, till oss och till våra kunder. Vi vill att alla transportörer ska ha någon form av miljöcertifiering, och chaufförerna ska vara tränade i ”eco driving”.

Våra produkter är anpassade i storlek så att det är så många påsar som möjligt i varje kartong, och kartongen är anpassad så att de ska passa en normal lastbil så att den är så full som möjligt. Vi vill ju inte transportera luft.

Till Estrella

Råvaror som kryddor, linsmjöl och emballage kommer till oss från hela världen. Oftast levereras de till Sverige med fraktfartyg. Sedan levereras de hit till fabriken i Angered med last- eller tankbil. Vi vill att alla transportörer ska ha någon form av miljöcertifiering, och chaufförerna ska vara tränade i ”Eco driving”.

Biologiskt avfall

keyboard_arrow_down

Vi har minskat det biologiska avfallet men lite restavfall blir det ändå. Det kan vara rötter, groddar, potatisar med mera. Estrella har länge lämnat biologiskt avfall till framställan av biogas. Vid framställning av biogas uppstår en restprodukt som kan användas som gödsel i jordbruket. Det blir som ett smart kretslopp: Estrellas avfall ger biogas som ger både gödsel och koldioxidfri produktion av snacks!

Ett hållbart samhälle

Angereds Hockey Club

Gilla att dela vänskap på isen. Estrella är stolt sponsor av Göteborg Hockey Clubs damlag och sonsrar så att barn kan spela kostnadsfritt.

Estrellaakademien

Sedan 2013 har Estrella ett samarbete med Angeredsgymnasiet och är mentorföretag till ekonomiprogrammet. En väg in i arbetslivet!

Klubbar För Klimatet

I två år har Estrella samarbetet med Städa Sverige och den lokala ungdomsidrotten. Tillsammans har vi städat upp nästan 4 ton skräp från naturområderna i Angered.

Krispiga Fakta på 60 sekunder

Vem bryr sig om det är närprocucerat? Det gör vi. Text på turkos bakgrund play_arrow
Vem bryr sig o tillsatser och bättre snacks? Det gör vi. text på rosa bakgrund play_arrow
Vem bryr sig om potatisskalet? Det gör vi. Text på gul bakgrund play_arrow

Hållbarhetsredovisning 2020

Här kan du läsa Estrellas hållbarhetsredovisning 2020! Öppnas i nytt fönster.