Koldioxidneutral produktion i Göteborg sedan 2020!

Ingen palmolja hos Estrella

Vi har sedan länge ingen palmolja i våra produkter och var först ut i norden med mikropopcorn helt utan palmolja. Palmolja har många eftertraktade egenskaper och används därför i väldigt många varor speciellt inom snacks och konfektyr. Men den storskaliga produktionen är problematisk för miljö, djur och människor i de länder som den produceras. Idag använder vi istället att en blandning av svensk rapsolja och solrosolja från Frankrike och Ungern som innebär flera positiva faktorer för både hälsa och miljö: Det är lägre andel mättat fett i solros- och rapsoljan än palmoljan, svensk rapsolja bidrar till ett rikt odlingslandskap och närodlad olja innebär ett lägre klimatavtryck. Vi tycker att Schyssta snacks smakar bättre, helt enkelt.

Honest Cashew

Många är involverade i cashewnötens resa från träd till butik. Därför vill vi säkerställa bra arbetsförhållande och schyssta villkor för människa och miljö längs hela leverantörskedjan. Estrella är en del av initiativet ”Honest cashew” som syftar till att bönderna ska få bättre avkastning och inkomst, de anställda bättre arbetsmiljö, och konsumenterna bättre kvalitet. Läs mer om initiativet där Lakshmi, Sáng och Anh berättar!

Hållbarhetsredovisning 2021

Här kan du läsa Estrellas hållbarhetsredovisning 2021. Öppnas i nytt fönster.

430km kortare snackspåsar!

Flera av våra snackspåsar har blivit kortare och tunnare. Genom att plastbanta storsäljarna gör vi snabbt stor skillnad. Bara genom att korta ner påsen 2 centimeter för våra Sourcream & Onionchips har vi minskat plasten med ca 81 kilometer per år! Totalt har vi minskat påsarna med 430km plast per år, och det är bara början. Vi jobbar även med att göra plasten i våra snackspåsar tunnare och vi har helt slutat med plastiga reklamprylar. I produktionen har vi dessutom minskat användningen av plastfilm runt snackspallarna med 36%. Läs mer här!

Vilka produkter har mindre plast?

keyboard_arrow_down

Flera produkter har fått kortare och tunnare påsar. Genom att testa på flera olika typer av snacks, samt satsa på storsäljarna gör vi stor skillnad.

Kortare påsar:
Sourcream & Onionchips 275g, minskat 2cm
Sourcream & Onionchips 175g, minskat 1cm
Hot Sweet Chilichips 275g, minskat 2cm
Ranch & Sourcream Chips 275g, minskat 2cm
Ranch & Sourcream Chips 175g, minskat 1cm
Jordnötsringar 250g, minskat 5cm
Jordnötsringar 250g (2), minskat 5cm
Linsbågar Cheddar & Sourcream 125g, minskat 3,5cm
Linsbågar Äkta Cheddar 125g, minskat 3,5cm
Västkustchips Gräddfil & lök 180g, minskat 1cm

Totalt har detta resulterat i en minskning med 434 415 meter plast, dvs över 430 kilometer, varje år! Och det är bara början…

Många påsar har dessutom blivit tunnare! Det minskar också mängden plast.

Tunnare påsar:
Saltade Potatischips 275g
Saltade potatischips 40g
Pepparchips 275g
Sourcream & Onion 275g
Sourcream & Onionchips 175g
Sourcream & Onionchips 40g
Dillchips 175g
Dillchips 275g
Saltade Potatischips 175g
Mixed Chillies & Sourcream 275g
Sourcream & Onion 40g
Färdigpoppade Popcorn 65 g
Färdigpoppade Popcorn Cheddar 90g
Grillchips 40g
Grillchips 175g
Grillchips 275g
Hot Sweet Chili 275g
Ranch & Sourcream 175g
Ranch & Sourcream 275g
Crispy Bacon & Sourcream chips 275g
Crispy Bacon & Sourcream chips 175g
Superbågar cheddar 175g
Vickningchips 275g
Jordnötsringar 175g
Jordnötsringar 250g
Cheddar & Sourcream 175g
Cheddar & Sourcream 275g
Stjärnor SC&O 85g
Gräslök & Cream cheese 275g
Salt & Vinägerchips 275g
Salt & vinäger 175g
Linschips Sourcream & Onion 110g
Linschips Dill & Gräslök 110g
Linschips Ranch & Sourcream 110g
Linschips Ost & Rödlök 100g
Superbågar Cheddar 90g
Linsbågar Jordnötssmör 125g
Vitlök, gräslök, chili, finräfflat 275g
Vitlök, gräslök, chili, finräfflat 175g
Linsbågar cheddar 125g
Linsbågar Sourcream & Cheddar 125g
Jordnötsringar 250g
Sombreros Ranch & Sourcream 125g
Sombreros 125g
Ny classic chips: Karamelliserad Rödlök 275g
Ny classic chips: Karamelliserad Rödlök 175g
Linschips Sourcream & onion 35g

Hållbarhetscertifierad biogas i Estrellas snacksfabrik

keyboard_arrow_down

Utsläpp från fossila bränslen är ett stort problem eftersom det bidrar till klimatförändringar. Därför har Estrella valt att använda hållbarhetscertifierad biogas i snacksfabriken i Göteborg. Redan hösten 2017 tecknades ett avtal för leverans av biogas. Sedan dess har Estrella minskat andelen koldioxidutsläpp från fossila bränslen som används i produktionen med 94%. 2020 tog företaget nästa steg och tecknade avtal om leverans av miljö-el och för att kunna uppnå neutralitet har vi valt att klimatkompensera den gasol som används vid tillverkning av popcorn. Den utgör dock endast 0,2 procent av den totala energiförbrukningen. Genom att klimatkompensera bidrar vi till att reducera de globala klimatutsläppen. Reduceringen sker genom ett av FN:s godkända CDM projekt (The Clean Development Mechanism nr: 4078). Då produktionstakten har ökat behöver vi under oktober-december 2022 även använda naturgas när biogasen som vi reserverat inte räcker till.

För att ytterligare minska vår påverkan jobbar vi med olika projekt i fabriken som ska leda till minskad och optimerad energiförbrukning. Minskad energiförbrukning = minskade utsläpp av växthusgaser.

Adjö Palmolja!

keyboard_arrow_down

Estrellas har sagt adjö till all användning av palmolja – det tycker vi är schysst. Palmolja används ofta i snacks och konfektyr som popcorn, kex, chokladbollar och annat för att den har fast form vid rumstemperatur. Den är däremot inte så schysst mot regnskogen. Estrella har därför legat i bräschen för alternativa oljor och var först i norden med mikropopcorn helt utan palmolja. Läs mer arrow_forward

Plastinitiativet 2025

keyboard_arrow_down

Estrella har antagit Plastinitiativet 2025. 2018 lanserade EU-kommissionen ”En europeisk strategi för plast i en cirkulär ekonomi”. Det låter tungt men är rätt enkelt! Tanken är att alla plastförpackningar i EU ska gå att återanvändas eller återvinnas till nya plastprodukter.

Branschorganisationen DLF lanserade därför ”Plastinitiativet 2025”: ett frivilligt åtagande och ett tydligt ställningstagande, om att dagligvaruindustrin vill driva på utvecklingen mot en cirkulär ekonomi. Målsättningen med initiativet är att de plastförpackningar som medlemsföretagen sätter på marknaden, och som omfattas av Producentansvarsförordningen*, senast år 2025 ska gå att materialutnyttja. Estrella genomför ett omfattande arbete för att uppnå schysstare påsar för miljön men även att se över och minska plasten i hela produktions- och leverantörskedjan.

* Producentansvaret är ett styrmedel för att uppnå miljömålen och ska motivera att ta fram produkter som är resurssnåla, lätta att återvinna och fria från miljöfarliga ämnen i linje med EU:s avfallstrappa.

Uppvärmning av fabrik

keyboard_arrow_down

Potatis innehåller mycket vatten, och det går åt mycket energi för att koka bort allt vatten i potatisen innan de blir krispiga chips. Därför har vi ett program för att övervaka och reducera mängden energi som förbrukas. Den ånga som uppstår vid fritering av potatisskivorna används för att värma upp våra lokaler och varmvattnet. Estrella har duktiga tekniker som ser till att vi har effektiv utrustning som gör att vi förbrukar så lite energi som möjligt.

Transporter till och från Estrella

keyboard_arrow_down

Från Estrella

Estrella har inga egna transportbilar, men vi ställer krav på alla som ska transportera våra varor, till oss och till våra kunder. Vi vill att alla transportörer ska ha någon form av miljöcertifiering, och chaufförerna ska vara tränade i ”eco driving”.

Våra produkter är anpassade i storlek så att det är så många påsar som möjligt i varje kartong, och kartongen är anpassad så att de ska passa en normal lastbil så att den är så full som möjligt. Vi vill ju inte transportera luft.

Till Estrella

Råvaror som kryddor, linsmjöl och emballage kommer till oss från hela världen. Oftast levereras de till Sverige med fraktfartyg. Sedan levereras de hit till fabriken i Angered med last- eller tankbil. Vi vill att alla transportörer ska ha någon form av miljöcertifiering, och chaufförerna ska vara tränade i ”Eco driving”.

Biologiskt avfall

keyboard_arrow_down

Vi har minskat det biologiska avfallet men lite restavfall blir det ändå. Det kan vara rötter, groddar, potatisar med mera. Estrella har länge lämnat biologiskt avfall till framställan av biogas. Vid framställning av biogas uppstår en restprodukt som kan användas som gödsel i jordbruket. Det blir som ett smart kretslopp: Estrellas avfall ger biogas som ger både gödsel och koldioxidfri produktion av snacks!

Klubbar för klimatet

keyboard_arrow_down

”Klubbar för Klimatet” är ett samarbete mellan miljöorganisationen Städa Sverige och Estrella. Syftet är att involvera lokala idrottsföreningar i Angered i miljöaktiviteter för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och i vårt närområde. Alla föreningar som deltar får för sin insats en ekonomisk ersättning till klubbkassan. Tillsammans har klubbarna i Angered städat ca 9,5 ton skräp från naturen. Nästa städdag är 1 oktober 2022.

Fotbollsspelare, konståkare, hockeyspelare, boxare, simmare är några exempel på ungdomsföreningar som deltar och bidrar till ett renare närområde.

Den gemensamma städdagen stärker inte bara lagkänslan och ansvarstagandet för miljön. Den bidrar också till att klubbarna klarar sig under den ansträngda perioden som coronaviruset orsakar.

Produkternas klimatavtryck

Genom att ta reda på hur varje del i produktkedjan påverkar klimatet kan vi göra skillnad. Därför har vi kartlagt våra storsäljares klimatavtryck tillsammans med CarbonCloud. Det gör att vi kan se hur utsläppen ser ut i olika delar av produktionsprocessen. För oss på Estrella blir det ett verktyg som gör att vi kan fortsätta vårt arbete för att minska klimatavtrycket från våra produkter. Och om både vi som producent och du som konsument har koll på chipsens klimatresa kan vi ta medvetna beslut. En klassisk påse Sourcream & Onion har exempelvis ett klimatavtryck på 0,65 CO2e per chipspåse. Läs mer här!

Hur ser fördelningen ut?

Olika delar av produktionsprocessen påverkar klimatet i varierande utsträckning. Hur ser utsläppsfördelningen ut för en påse Sourcream & Onionchips? Såhär fördelas utsläppen mellan olika delar i produktkedjan. Tillsammans bildar detta produktens klimatavtryck. För en påse Sourcream & Onion 275g chips blir klimatavtrycket 0,65kg CO2e.

Gröna staplar som visar hur mycket olika delar av chipsproduktionen släpper ut i koldioxid. från vänster till höger: råvaror, produktion, transport, förpackningar

Jaha, men är siffran hög eller låg?

Det finns idag ingen allmän skala som indikerar om ett värde är högt eller lågt. Det man kan göra är att jämföra olika koldioxidavtryck med varandra för att få en känsla för värdet. Här skriver vi chipsens CO2e per kilo för att det ska bli enkelt att jämföra med andra livsmedel.

Rosa staplar som visar hur mycket koldioxid som olika livsmedel släpper ut. Från vänster: mjölkchoklad, estrella sourcream & onion, varmkorv, karameller, gräddglass

Estrellas potatisodlare

Hej Christer Sperlingsson!

En av våra kunniga potatisodlare är Christer Sperlingsson på gården Åkersholm. Han har odlat chipspotatis till Estrella sedan 1967. Det är bland annat dessa potatisar du mumsar på när du njuter av en påse Västkustchips. Vad innebär miljömärkningen Svenskt Sigill på potatischips? Det kan du läsa om här!

Ett hållbart samhälle

Angereds Hockey Club

Gilla att dela vänskap på isen. Estrella är stolt sponsor av Göteborg Hockey Clubs damlag och sonsrar så att barn kan spela kostnadsfritt.

Estrellaakademien

Sedan 2013 har Estrella ett samarbete med Angeredsgymnasiet och är mentorföretag till ekonomiprogrammet. En väg in i arbetslivet!

Klubbar För Klimatet

I två år har Estrella samarbetet med Städa Sverige och den lokala ungdomsidrotten. Tillsammans har vi städat upp nästan 4 ton skräp från naturområderna i Angered.

Krispiga Fakta på 60 sekunder

Vem bryr sig om det är närprocucerat? Det gör vi. Text på turkos bakgrund play_arrow
Vem bryr sig o tillsatser och bättre snacks? Det gör vi. text på rosa bakgrund play_arrow
Vem bryr sig om potatisskalet? Det gör vi. Text på gul bakgrund play_arrow

Hållbarhetsredovisning 2020

Här kan du läsa Estrellas hållbarhetsredovisning 2020! Öppnas i nytt fönster.